La 7 decembrie va avea loc Adunarea Generală de creare a Rețelei Naționale LEADER

La 7 decembrie va avea loc Adunarea Generală de creare a Rețelei Naționale LEADER

În data de 7 decembrie 2018 va avea loc Adunarea Generală de creare a Rețelei Naționale LEADER.

La această concluzie au ajuns participanții Forumului Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) și al organizațiilor implicate în promovarea abordării LEADER în Republica Moldova, care a avut loc la data de 16 Noiembrie 2018, la Chișinău, unde au participat reprezentanți ai GAL-urilor existente și în proces de creare din toată țara, care acoperă aproximativ 25% din zonele rurale ale Republicii Moldova.

În cadrul Forumului, au fost abordate subiecte ce țin de necesitatea creării unei rețele naționale, precum și toate aspectele legate de statutul rețelei – misiunea, scopul și obiectivele strategice, membrii, structura asociației și sustenabilitatea rețelei.

„Noi, ca organizație care a facilitat implementarea abordării LEADER, credem în potențialul GAL-urilor și în procesele de dezvoltare locală, conduse de oameni. Ne inspiră în fiecare zi entuziasmul localnicilor, care se implică în procese de dezvoltare a zonei în care își duc traiul și care, în baza abordării LEADER, reușesc să valorifice potențialul și resursele locale existente. Considerăm că LEADER in Moldova necesită o abordare și o voce unică. În acest sens, susținem ideea de creare a Rețelei Naționale LEADER în Republica Moldova”, a menționat Marina Albu, Solidarity Fund PL în Moldova.

Svetlana Budiștean, managerul GAL-ului „Serpentina Nistrului”, a mulțumit tuturor organizațiilor pentru implicarea lor în procesul schimbării lucrurilor în localitățile din Republica Moldova, prin acțiuni concrete, menționând impactul acestora. „Odată cu implementarea abordării LEADER și crearea GAL-ului în microregiunea noastră, am beneficiat de un suport tehnic și financiar privind dezvoltarea proiectelor locale, de pe urma cărora mai multe persoane au reușit să-și dezvolte activitatea la nivel local, sporind atractivitatea localităților teritoriului GAL.”

Abordarea LEADER este un instrument al Uniunii Europene de dezvoltare a zonelor rurale, scopul căruia este de a sprijini dezvoltarea locală, în special dezvoltarea economică în baza resurselor locale, pentru redescoperirea potențialului acestor zone. În Republica Moldova, primele inițiative de implementare a acestei abordări, au început în anul 2016, și la moment sunt peste 30 de GAL-uri la diferite etape de creare. Unele dintre ele deja implementează proiecte de dezvoltare locală, numărând în 2018 peste 160 proiecte realizate.

Partenerii implicați în implementarea abordării LEADER în Republica Moldova:

Programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, Asociația Obștească Pro Cooperare Regională, CRAION CONTACT-Cahul, People in Need Moldova, Ambasada Marii Britanii la Chișinău și UKaid, USAID, Solidarity Fund PL în Moldova și Polish aid.

Mai multe despre abordarea LEADER aflați pe pagina de Facebook a programului.