LAG Plaiul Codrilor
„Cu mica noastră afacere, vom deschide noi locuri de muncă”
Am vizitat familia Necula într-o dimineață călduroasă de toamnă. Domnea un parfum proaspăt al unui anotimp colorat, care deja de săptămâni bune a intrat în drepturi pe plaiul nostru. Acum, călătoriile spre satele moldovenești au devenit mai interesante, întrucât orice peisaj îți atrage privirea, iar fiecare frunză cade poetic.
LAG Plaiul Codrilor
„Am fost invitați mai mulți apicultori spre o colaborare fructuoasă”
O nouă zi însorită ne-a dus din nou în satul Dolna să vizităm atelierul de stupi din cadrul unui proiect de modernizare a acestora. „Mă numesc Vasile Porubin, locuitor al satului Dolna. Am experiență de peste 30 de ani în domeniul apiculturii”, ne spune unul dintre colegii lui Sergiu Agafiță, liderul unei mici comunități de apicultori…
LAG Serpentina Nistrului
„Am reușit să aduc copiii la performanțe extrem de bune”
O altă istorie este despre un proiect, destinat dezvoltării unei comunități sănătoase și, gândim noi, încercării de a-i obișnui pe copii cu modul sănătos de viață. Vorbim despre proiectul „Turism și sport în siguranță”, beneficiarul direct al căruia este Mihai Chitaica, iar beneficiarii indirecți – copiii clubului său de caiac canoe.
GAL “Cișmeaua Sudului”
“Menajeria cu struți”
Ce l-ar convinge pe un turist care vizitează Găgăuzia să parcurgă kilometri de drum prost pentru a ajunge practic în extrema sudică a țării? O mini-menajerie unde cresc struți, s-a gândit Dmitrii Ianul din Cișmichioi. Ba chiar a și obținut finanțare din partea Uniunii Europene pentru realizarea acestei idei. Proiectul este realizat prin intermediul Grupului de Acțiune Locală (GAL) Cișmeaua Sudului.
GAL “ECO Düz Yalpugel
“Noul cazan ne va salva de situațiile triste”
Castraveți și roșii vândute prin telefon: cine-ar fi crezut? Piotr Radcov nu este un simplu agricultor sau antreprenor, este mai degrabă un deschizător de drumuri. Lider informal pentru alți colegi de breaslă, cum realizează o idee nouă, cum ceilalți o copie. De când și-a construit sera, una dintre puținele din Concaz, s-a tot chinuit cu diferite instalații improvizate să o încălzească pe perioada rece a anului.
GAL Bugeac Kilim
”Vreau să dezvolt afacerea, știu că pot mai mult”
După 15 ani de muncă într-o încăpere de câțiva metri pătrați, Galina Minceva, o croitoreasă din satul Corten, Taraclia, și-a văzut visul cu ochii. Femeia are un atelier nou, spațios, dotat cu mașini de cusut performante. Până de curând, atelierul Galinei Minceva era și sufrageria femeii. “Lucram cât lucram, apoi trebuia să adun tot, să aspir, să curăț și să pregătesc locul pentru cină sau pentru dormit.
GAL ECO Düz Yalpugel
”Condimente magice pentru afaceri”
La restaurantul complexului turistic „Gagauz Sofrasi” din Congaz bucatele sunt gătite și cu produse de la Elena Smorandi, beneficiară ea însăși a unui ajutor european, prin intermediul aceluiași Grup de Acțiune Local. De când se știe, Elena crește, usucă și dăruiește în stânga și-n dreapta plante specifice, folosite în bucătăria din Găgăuzia Din generații în generații, “miurdea” nu lipsește
GAL Perla Sudului
“Toate drumurile duc spre…Musaitu”
În fiecare zi de joi, în centrul satului Musaitu din Taraclia, nu departe de primărie, localnicii au un nou loc de întâlnire – piața agricolă. Alexandru Țațu, din curtea căruia se vede ca în palmă spațiul recent amenajat, spune că pentru oamenii din sat există două ocazii constante pentru întâlniri: o dată în an, de Blajini, la cimitir și o dată în săptămână la piață.
GAL Cișmeaua Sudului
”Iubitorul de iepuri”
Vizita gospodăriei în care cresc iepuri ar fi o altă atracție pentru turiști. Din acest motiv, dar și pentru a susține dezvoltarea micilor antreprenori, Grupul de Acțiune Locală a decis să finanțeze prin programul SARD și ferma “Iujnii crolic” a lui Alexandru Moldovan. El și-a propus să confecționeze noi cuști pentru iepuri și să le repare pe cele vechi, iar cumpărarea a 15 iepuroaice ar reprezenta contribuția proprie.