Grupurile de Acțiune Locală continuă să-și îmbunătățească competențele operaționale și de management 

Grupurile de Acțiune Locală continuă să-și îmbunătățească competențele operaționale și de management 

Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDRL) anunță finalizarea cu succes a Programului de formare „Abilitarea instituțională a Asociațiilor GAL în implementarea Programului LEADER” la care au participat peste 50 de angajați GAL.  Prin intermediul instruirilor, care au inclus patru module, am urmărit să oferim instrumentele și cunoștințele necesare pentru a asigura o implementare eficientă și de succes a Programului LEADER. 

Instruirile au fost structurate în două etape importante: 

  • În prima etapă, am concentrat eforturile asupra elaborării și planificării programelor de formare. Am lucrat îndeaproape cu partenerii noștri din cadrul Programului LEADER pentru a dezvolta curriculum-uri detaliate și pentru a forma echipe de traineri specializați. 
  • În a doua etapă, ne-am concentrat pe desfășurarea efectivă a activităților de formare. Am organizat grupuri de instruire, alcătuite din angajați ai Asociațiilor GAL, și am livrat sesiuni de training pe subiecte esențiale precum: Elaborarea și implementarea Planurilor operaționale (24 – 26 ianuarie, 2024); Contabilitatea în Asociațiile GAL (14 – 16 februarie, 2024) . Resurse umane și relațiile contractuale în cadrul GAL 921 – 23 februarie, 2024); Conflictele de interese; Managementul riscurilor; Managementul documentelor – memoria instituțională GAL (13 – 15 martie, 2024);   

Rezultatele acestui efort sunt importante: 

– Am dezvoltat și implementat cu succes 4 cursuri de instruire adaptate nevoilor GAL-urilor. 

– Am facilitat peste 16 sesiuni de training pe diverse tematici esențiale pentru funcționarea eficientă a GAL-urilor. 

– Mai mult de 50 de angajați ai GAL-urilor implicați activ la aceste traininguri. 

Prin aceste eforturi, am reușit să dezvoltăm competențele de bază ale 40 % din angajații GAL-urilor, consolidând astfel funcționalitatea acestora și contribuind la succesul implementării Programului LEADER în Republica Moldova. 

Mulțumim experților implicați pentru muncă și profesionalism:  

  • Natalia ROTARI, expert în dezvoltare rurală, RNDRL; 
  • Vitalie JEREGHI, expert în dezvoltare rurală, RNDRL; 
  • Tatiana CASTRAȘAN, expert în dezvoltare locală, RNDRL;  
  • Lilia GOLOVATIC, expert în dezvoltare rurală, RNDRL; 
  • Cristina DUȘA, specialist mg. datelor și cunoștințelor, RNDRL; 
  • Natalia ROTARU, formator extern; 
  • Natalia CHIPER, formator extern. 

Participanții au transmis echipei RNDRL emaiul-uri cu impresii despre instruiri, vă îndemnăm să le citiți și să vedeți ce părere au:  

Vă mulțumim întregii echipe de formatori, pentru desfășurarea tuturor cursurilor, care ne-au ajutat să ne dezvoltăm competențele profesionale și personale. Au fost cursuri extraordinare, care pe viitor ne vor ajuta în lucrul cu documentația GAL-lui. Neajunsul este, că în timp record am fost nevoiți să studiem, să ne informăm și să însușim toată informația propusă.  Desigur doar practicând zi de zi vom memora și dezvolta abilitățile profesionale. Mulțumim pentru încurajarea oferită și susținerea, care o vom primi la orice apelare.” Natalia Bazan, director, GAL Valea Halmagei 

Vreau să-mi exprim recunoștința față de utilitatea cursurilor de instruire oferite GAL-urilor. Tematica abordată în cadrul cursurilor a fost expusă într-un limbaj clar și bine determinat ce a favorizat la maxim perceperea informației și aplicarea practică a acesteia. Apreciez la maxim metoda interactivă pe care ați utilizat-o în cadrul instruirilor, ceea ce a captat atenția maximă a tuturor beneficiarilor cursurilor.” Ion BORȘ, Manager GAL „Valea Cuboltei” 

 „În contextul organizării și  desfășurării  celor 4 cursuri din cadrul Programului ,, Abilitatea instituțională a Asociațiilor GAL în implementarea Programului LEADER,” venim  către d-voastră cu  cele mai sincere mulțumiri. Suportul informațional furnizat de d-voastră va servi drept baza pentru dezvoltarea instituțională și buna funcționare a GAL -ului.” Artin Angela, director executiv, GAL Colinele Nistrene.  

 

Programul de formare „Abilitarea institruțională a Asocțiațiilor GAL în implementarea Programului LEADER” a fost organizat de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER in Moldova în cadrul Proiectului EU4Moldova: Local Communities, finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone–Asistența Poloniei; și implementat de GIZ, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL in Moldova (SFPL) în Moldova.   

Partenerii strategici ai proiectului sunt Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova și AIPA-Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.