Fondul pentru Parteneriate LEADER, Ediția a II-a – rezultate, impresii, perspective

Fondul pentru Parteneriate LEADER, Ediția a II-a – rezultate, impresii, perspective

Trei Forumuri Regionale au avut loc în 2022 la Nordul, Sudul și Centrul Republicii Moldova, evenimente organizate în cadrul Fondului pentru Parteneriate LEADER,  Ediția a II-a, Componenta I – Forumuri Regionale, implementat de Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova cu suportul USAID Moldova. 

Primul Forum Regional „Inovare prin consolidare LEADER-NORD”, s-a desfășurat la 4 și 5 noiembrie 2022. Al doilea numit „Turismul Rural ne Unește”, 12-13 noiembrie 2022 a fost în regiunea de sud, iar al treilea a avut loc în ajunul sărbătorilor sărbătorile de iarnă, 16-17 decembrie 2022 și a avut genericul „Uniți pentru dezvoltarea turismului în zona de Centru a Moldovei”.  

În fiecare regiune a fost organizate vizite de studiu la proiectele realizate în GAL-uri, unde cei prezenți au putut face cunoștință cu inovațiile tehnologice implementate, dar și descoperi pe îndelete aspecte ale turismului local.  

La fel, au fost organizate târguri în care GAL-urile și-au prezentat și promovat cele mai bune produse, totodată, oaspeții au putut gusta din bucate tradiționale acompaniate de băuturi produse local. 

Este de notat faptul că în cadrul Forumurilor au avut loc și conferințe unde s-a accentuat importanța dezvoltării segmentului turismului rural, inovațiilor, dar și a segmentul de energie verde.  

Cele trei Forumuri au întrunit nu doar reprezentanți ai Rețelei Naționale LEADER și membrii GAL-urilor, dar și locuitori ai localităților în care s-au desfășurat evenimentele. 

Despre participarea în cadrul târgului organizat în a doua zi a  Forumul de la Nord, Angela Bejenari, producător din GAL-ul „Ocolul Cubolta” a menționat „Sunt foarte bucuroasă să particip la astfel de festivaluri și este o oportunitate pentru a ne promova. Suntem foarte mulțumiți. Eu sunt producător agricol de legume și pomușoare ecologice și am adus roșii, ardei, zmeură. Este foarte important pentru că promovarea este cea mai scumpă la noi în țară, iar aici se primește că este un pic mai gratis, un pic mai ieftin. E o promovare foarte efectivă, dar cu foarte puțini bani. 

Viorica Verlan, director GAL „Inima Nistrului” zice despre Forum că „Evenimentul s-a organizat în termen de o lună de zile maxim și am realizat un parteneriat comun între 8 GAL-uri partenere din regiunea centru a Moldovei și astăzi noi, de fapt, am fost gazda evenimentului. Acest eveniment a venit, de fapt, ca să ne împrietenească, aceasta și ne-a unit ca să facem această dezvoltare, acest schimb de experiență și această comunicare la nivel local. 

Ana Chiroglu, producător la Forumul de la Sud menționază: Am venit aici cu biscuiți din ghimbir. Suvenir alimentar, cum s-ar spune, pe care le-am pregătit singură, aceasta având o rețeta mai veche cu pregătirea aluatului mai neobișnuit. Eu doar acum câteva zile am aflat că există GAL-ului. E posibil ca în viitor să fac și eu parte din această organizație. 

În perioada curentă, în cadrul Fondului pentru Parteneriate, Ediția a II-a, Componenta II – Vizite de Studiu, GAL-urile din țara noastră fac schimb de experiență cu cele din România.

O retrospectivă a celor trei Forumuri poate fi urmărită în reportajul video de mai jos.