Fondul pentru Parteneriate LEADER, Ediția a II-a – rezultatele apelului de propuneri

Fondul pentru Parteneriate LEADER, Ediția a II-a – rezultatele apelului de propuneri

Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova, în parteneriat cu Solidarity Fund PL în Moldova, anunță că, 23 de Grupuri de Acțiune Locală (GAL) din Republica Moldova (RM) vor face schimb de experiențe și bune practici,  își vor consolida capacitățile manageriale și instituționale în domeniul dezvoltării turismului local, dar și inovării, prin cooperarea între GAL-urile din țara noastră, cât și cele din Uniunea Europeană, în cadrul Fondului pentru Parteneriate LEADER, Ediția a II-a, ca parte a programului Echipa Europa: „EU4Moldova: Comunități Locale”. 

Scopurile de bază ale Fondului fiind dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate și împărtășirea experienței LEADER dintre GAL-urile din Republica Moldova , Uniunea Europeană (UE) și Parteneriatul Estic (PaE), precum și sprijinirea dezvoltării socio-economice și promovarea valorilor europene în contextul extinderii UE. 

Bugetul total al Fondului pentru Parteneriate LEADER 2022 este de 1 230 000 MDL fiind repartizat pe două componente:  

Componenta I. Forumuri regionale (cu organizarea conferințelor/seminarelor/atelierelor pe diverse tematici specifice necesităților GAL-urilor/ târguri, evenimente gastronomice, ateliere de meșteșugărit, concursuri, jocuri. Se preconizează finanțarea a 3 forumuri regionale – Nord, Centru, Sud); 

Componenta II. Vizite de studiu (organizarea vizitelor de studiu în țările UE și PaE, în vederea sporirii accesului la informații, stimulării și sprijinirii inovației, dezvoltării competențelor. Se preconizează finanțarea a aprox. 11 proiecte).  

Mai exact, în cadrul Componentei I au fost depuse trei aplicații, pentru fiecare regiune a țării și toate au fost selectare de către comisia de evaluare. Acestea sunt:  

  1. În Nordul țării, a aplicat GAL-ul Colinele Nistrene, în parteneriat cu alte 7 GAL-uri (GAL Calea Dropiei, GAL Valea Cuboltei, GAL 33 Vaduri, GAL Movila Măgura, GAL Lunca Răutului, GAL Ocolul Cubolta și GAL Răzeșii de pe Ciuhur) își unesc forțele în proiectul ,,Inovare prin consolidare”.  
  2. În Centru, GAL-ul Inima Nistrului a aplicat, la fel, în parteneriat cu 7 GAL-uri (GAL Bazinul Lacului Ghidighici, GAL Farmecul Nistrului, GAL Grădina Bunătăților, GAL Lunca Bîcului, GAL Plaiul Codrilor, GAL Vatra Morilor și GAL Serpentina Nistrului) conlucrarea are loc în proiectul ,,Uniți pentru dezvoltarea turismului în zona de centru a Republicii Moldova”.  
  3. În partea de Sud a țării a aplicat GAL-ul Eco Duz Ialpugel, în parteneriat cu 6 GAL-uri (GAL Gagauz Koraflarî, GAL Steaua Bugeac, GAL Bugeac Kilim, GAL Lunca Prutului de Jos, GAL Colinele Tigheciului și GAL Drumul Kizilului). GAL-urile își consolidează forțele în proiectul ,,Turismul rural ne unește”.  

În cadrul Componentei II se declară câștigătoare 11 GAL-uri:

  1. GAL-ul Colinele Tigheciului, în parteneriat cu GAL-ul Dealurile Bohotinului din România; 
  2. GAL Colinele Nistrene în parteneriat cu GAL Siret Bârlad Est și GAL Valea Slănicului
  3. GAL-ul Stâncile Prutului, în parteneriat cu Asociația Intercomunitară Țara Zarandului-LEADER GAL din România; 
  4. GAL-ul Serpentina Nistrului, în parteneriat cu Hiiumaa LAG, Estonia; 
  5. GAL-ul Bazinul Lacului Ghidighici, în parteneriat cu GAL-ul Covurlui, GAL-ul Valea Siretului de Jos, GAL-ul Mara-Gutâi și Asociația Microregională Mara Natur din România; 
  6. GAL-ul Drumul Gospodarilor, în parteneriat cu GAL-ul Ținutul Răzeșilor din România;  
  7. GAL-ul Plaiul Codrilor, în parteneriat cu GAL-ul Napoca Porolissum, România;  
  8. GAL-ul Eco Duz Ialpugel, în parteneriat cu GAL-ul Siret Barlad Est, România;  
  9. GAL-ul Movila Măgura în parteneriat cu GAL-ul Stejarii Argintii, România;
  10. GAL-ul Răzeșii de pe Ciuhur în parteneriat cu GAL-ul Stefan cel Mare, România; 
  11. GAL-ul Urmașii lui Leonardo în parteneriat cu GAL Valea Prutului, România.

Fondul pentru Parteneriate LEADER este implementat de către Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova cu sprijinul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.  

Partenerii strategici ai proiectului sunt Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură.  

Conținutul articolului este responsabilitatea exclusivă a autorilor și nu reflectă neapărat viziunea partenerilor sus-menționați.