Elena Smorandi
Elena Smorandi
GAL ECO Düz Yalpugel
”Condimente magice pentru afaceri”
La restaurantul complexului turistic „Gagauz Sofrasi” din Congaz bucatele sunt gătite și cu produse de la Elena Smorandi, beneficiară ea însăși a unui ajutor european, prin intermediul aceluiași Grup de Acțiune Local. De când se știe, Elena crește, usucă și dăruiește în stânga și-n dreapta plante specifice, folosite în bucătăria din Găgăuzia. Din generații în generații, “miurdea” nu lipsește din nicio casă: e un amestec magic de condimente aromate, între care menta, busuiocul, pătrunjelul, mărarul sau leușteanul. Elena Smorandi este asistent social de 30 de ani. Lucrează la primul centru de asistență pentru copii și tineri cu nevoi speciale din Congaz, pe care l-a fondat cu cinci ani în urmă. “Suntem invitați cu copiii din centru la tot felul de expoziții cu vânzare.
Acum vreo trei ani, am mers la Chișinău și am luat cu noi câteva pachețele cu miurdea: au dispărut pe loc. Iată o idee de activitate împreună cu copiii, mi-am zis. Până atunci, făceam doar pentru mine și dăruiam tuturor, rudelor, colegilor. Anul acesta deja am început să vindem câte puțin, nu mult și nu scump, 15 lei pachețelul, nici nu știu câte grame sunt, eu măsor cu paharul.”, povestește Elena în timp ce scoate o pâine proaspătă din cuptor. Taie o felie, o unge cu ulei și presoară deasupra miurdea. “Acesta este deliciul copilăriei mele”, surâde femeia. Fiecare gospodină are propria combinație de plante în proporții intim știute, iar presărată pe pâine, delicatesa e servită ca aperitiv. Altfel, mirodeniile sunt puse în toate bucatele.
Pentru a-și cumpăra utilajul necesar ambalării condimentelor împreună cu copiii care frecventează centrul, Elena a obținut un grant. Când vor avea un pic mai mulți bani, ar vrea să poată încălzi sera construită în grădina centrului și să amelioreze împachetarea produsului, încât să fie atractiv nu doar conținutul, ci și ambalajul. Și-a asumat această misiune pentru că vrea să transmită și altora secretele acestei tradiții aromate, dar și pentru a-i deprinde pe copii să facă ceva util. “Spuneți-mi, vă rog, ce altceva am putea face împreună cu acești copii? E o ocupație pe măsura posibilităților noastre. Este exact cât putem duce noi în spate. Bogați nu vom deveni, dar copiii vor învăța să aprecieze munca și vor avea și bănuți de buzunar”, explică Elena.
Cu idei bune și ajutor, viața de zi cu zi se poate schimba alchimic.
Finanțat de Uniunea Europeană, implementat în cadrul Programului SARD
Date de contact GAL “ECO Düz Yalpugel”:
Manager: Regus Svetlana
Telefon: +373 68 575 000
E-mail: eco.duz.ialpugel@gmail.com