Dmitrii Ianul
Dmitrii Ianul
GAL “Cișmeaua Sudului”
“Menajeria cu struți”
Ce l-ar convinge pe un turist care vizitează Găgăuzia să parcurgă kilometri de drum prost pentru a ajunge practic în extrema sudică a țării? O mini-menajerie unde cresc struți, s-a gândit Dmitrii Ianul din Cișmichioi. Ba chiar a și obținut finanțare din partea Uniunii Europene pentru realizarea acestei idei. Proiectul este realizat prin intermediul Grupului de Acțiune Locală (GAL) Cișmeaua Sudului. Dmitrii face parte din structura de conducere a acestui grup, în care se regăsesc reprezentanți ai administrației locale, ai mediului de afaceri și ai societății civile din cele trei localități membre: Etulia, Alexandru Ioan Cuza și Cișmichioi. După numeroase întâlniri și discuții, au fost identificate principalele probleme și priorități din cele trei comunități. Astfel, în următorii cinci ani vor promova împreună creșterea economică locală, atractivitatea turistică și coeziunea teritorială în cadrul regiunii. region.
Unul dintre proiectele care se înscrie în obiectivele GAL-ului este cel al lui Dmitrii Ianul. Acum trei ani, tânărul a revenit în satul natal pentru că își dorea să contribuie la dezvoltarea localității. Dar de unde și până unde o afacere cu struți? Pentru că sunt exotici și ușor de crescut, explică simplu tânărul. Când au analizat oportunitățile din perspectiva potențialului turistic, s-au gândit că e nevoie de o motivare puternică pentru ca oamenii să se aventureze până la ei în sat pe un drum nu tocmai ușor de parcurs: o provocare exotică părea a fi argumentul decisiv. Dmitrii s-a gândit imediat la struți, despre care citise cu ani în urmă că ar fi o idee de afacere profitabilă: nu necesită amenajări și hrană specială, cresc rapid, trăiesc mult, se îmbolnăvesc greu și se vând scump, nu doar carnea și ouăle, dar și penele, pielea – considerată produs de lux.
Dmitrii a obținut suport financiar pentru contribuția sa la dezvoltarea unei rute turistice în regiune. Mica menajerie de struți a fost amenajată în grădina casei părintești, de unde tânărul a scos vița de vie și copacii pentru a face loc păsărilor-gigant, care au nevoie de un teren lung de minim 40 de metri pentru a alerga, a fi în formă și a-și păstra o bună siluetă, spre deliciul vizitatorilor. Până să cumpere cei șase pui, Dmitrii nu văzuse niciodată struți și nici nu mâncase carne sau ouă. Deocamdată, nici familiei nici vecinilor nu le vine a crede că puii care aleargă în spatele casei sunt cele mai mari și mai rapide păsări de pe pământ. Într-un an de zile, vor cântări peste 100 de kilograme și vor fi mai înalți decât o bună parte dintre persoanele adulte.
Prin intermediul SARD, Dmitrii a mers în mai multe vizite de studiu. În România și Bulgaria a văzut cum funcționează GAL-urile de acolo și ce impact au acestea în dezvoltarea comunităților. În Polonia s-a documentat mai ales în privința dezvoltării turismului ca sursă de venit. L-a impresionat felul în care pot fi organizate puncte de atracție turistică chiar acolo unde ar părea că nu există nimic de văzut sau de făcut. A revenit acasă cu idei care au prins viață și care se regăsesc pe traseul turistic al GAL-ului din care face parte localitatea sa. O rută bogată în aventuri și experiențe locale: valorificarea locului unde a fost descoperit scheletul mamutului aflat la muzeul de etnografie din Chișinău; construirea unui turn-observator la periferia satului unde se află singurul loc din Moldova de unde se văd munții Dobrogei din România; implicarea turiștilor în diferite activități tradiționale, cum ar fi mulsul oilor și producerea brânzei la stână, culesul strugurilor și zdrobitul acestora, adunatul porumbului de pe câmp și pregătirea mămăligii.
Funded by the European Union, implemented within SARD Programme
“Cismeaua Sudului” LAG contact information:
Manager: Mocan Nadejda
Phone: +373 68 238 386
E-mail:cesmelesudului@gmail.com