Despre

În luna noiembrie 2018, în cadrul primului Forum național al Grupurilor de Acțiune Locală și organizațiilor, partenerilor implicați în promovarea abordării LEADER a fost luată decizia de crearea Rețelei Naționale LEADER din Republica Moldova. Fondatorii Rețelei – membrii Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), organizații care au contribuit la crearea GAL-urilor în Republica Moldova, precum și experții în abordarea LEADER au fost susținuți de reprezentanții  Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, precum și de reprezentanți ai Delegației UE.

Misiunea Rețelei Naționale LEADER este asocierea și cooperarea GAL-urilor și actorilor implicați în promovarea abordării LEADER în Republica Moldova pentru dezvoltarea rurală durabilă. Pentru realizarea misiuni Rețeaua a stabilit atingerea următoarelor scopurilor:

 • Contribuirea la dezvoltarea zonelor rurale din Republica Moldova;
 • Promovarea și contribuirea la elaborarea și implementarea activităților și programelor LEADER în Republica Moldova și dezvoltare rurală;
 • Crearea sau facilitarea unui mediu care să favorizeze interacțiunea și dezvoltarea GAL-urilor din Moldova la nivel regional, național și internațional;
 • Stabilirea parteneriatelor între părțile interesate de implementarea abordării LEADER în Moldova la nivel regional, național și internațional;
 • Reprezentarea intereselor GAL-urilor la evenimentele și forumuri naționale și internaționale relevante;
 • Oferirea suportului și asistenței către GAL-uri (logistică, juridică etc.).

La moment dat din Rețeaua Națională LEADER fac parte 19 Grupuri de Acțiune Locală:

 1. Serpentina Nistrului,
 2. Bugeac Kilim,
 3. Cișmeaua Sudului,
 4. Lunca
 5. Ciuhur,
 6. Colinele Nistrene,
 7. Lunca Prutului de Jos,
 8. Plaiul Codrilor,
 9. Eco Bugeac,
 10. Eco Duz Ialpugel,
 11. Steaua Bugeac,
 12. Urmașii lui Leonardo,
 13. Dolina Rodnikov,
 14. Stâncile Prutului,
 15. Gagauz Koraflari,
 16. Răutul de Sus,
 17. Jemciujina Yuga,
 18. Drumul Gospodarilor,
 19. Lunca Răutului,
 20. Movila Măgura.

În luna martie 2019, din partea a 7 Grupuri de Acțiune Locală au fost depuse cereri de aderare la Rețea. Aceste GAL-uri sunt:

 1. 33 de Vaduri,
 2. Calea Dropiei,
 3. Valea Cuboltei,
 4. Lunca Bîcului,
 5. Bazinul Lacului Ghidighici,
 6. Hora Ciulucului,
 7. Baștina Gospodarului.

În aprilie 2019, Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală din Moldova, Solidarity Fund PL in Moldova  cu sprijinul Uniunii Europene a organizat Conferința LEADER UE- MOLDOVA, în cadrul căreia au participat membrii a 31 de Grupuri de Acțiune Locală din Republica Moldova și oaspeți din peste 20 de țari, cu numărul total de peste 500 de participanți. Scopul principal al evenimentului a fost promovarea abordării Uniunii Europene de dezvoltare rurală – LEADER / CLLD în Moldova, precum și prezentarea rezultatelor obținute în Republica Moldova în cadrul implementării abordării LEADER în perioada 2016 – 2019. Mai multă informație despre eveniment puteți vedea accesând link-ul: https://events.enpardmoldova.md/.

Din aprilie 2019 Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova a devenit membru Asociației Europene pentru Dezvoltarea Rurală LEADER (ELARD).