Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova se transformă

Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova se transformă

Suntem recunoscuți ca Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova, o organizație dedicată promovării și implementării abordării LEADER și reprezentării intereselor Grupurilor de Acțiune Locală începând cu anul 2019. Astăzi, abordarea LEADER acoperă peste 50% din teritoriul rural al Republicii Moldova și este unul dintre cele mai de succes instrumente de dezvoltare rurală datorită impactului său pozitiv extins. Pe parcursul călătoriei noastre către îndeplinirea misiunii și atingerea obiectivelor stabilite, am constatat că domeniile noastre de activitate s-au extins dincolo de sfera LEADER-ului. Acum, după o perioadă de reflecție și planificare atentă, suntem încântați să vă prezentăm noua noastră denumire și orientare strategică „Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER” (RNDRL). 

Această schimbare nu este doar despre un simplu rebranding, ci reprezintă o reafirmare a angajamentului față de dezvoltarea rurală sustenabilă și de creștere a potențialului comunităților din întreaga țară. În acest articol, dar și în următoarele, vom explora motivele și implicațiile acestei transformări, precum și modul în care acest nou început va influența peisajul rural al Republicii Moldova în lunile și anii ce urmează.  

Decizia de redenumire a organizației în Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER a fost luată de Adunarea Generală care include reprezentanții a 51 GAL-uri și alți membri, fiind motivată prin faptul că denumirea nouă: 

  • reprezintă mai complex activitatea pe care o desfășoară organizația, chiar dacă aceasta se axează în mod prioritar pe consolidarea abordării LEADER în RM și promovarea intereselor GAL-urilor, în același timp se implică și contribuie pentru alte domenii de dezvoltare rurală în țară; 
  • reflectă ambiția GAL-urilor și altor membri ai organizației, dar și echipei executive RNDRL de a constitui o rețea pentru schimbul de informații și cooperare între organizațiile și instituțiile care lucrează pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din zonele rurale și orașele mici; 
  • reflectă mai bine obiectivele de funcționare ale organizației stipulate în statut. 

 

Astfel, Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER este deschisă pentru parteneri și diferite entități implicate în dezvoltarea zonelor rurale și a orașelor mici: universități și institute științifice, întreprinderi, unități ale administrației publice locale, fundații și asociații, inclusiv cele de afaceri, organizații ale societății civile locale. 

RDNRL a contribuit esențial și continuă  să contribuie în continuare pentru dezvoltarea rurală, locală și promovarea intereselor comunităților locale prin implementarea proiectelor și acțiunilor de dezvoltare și consolidarea dialogului cu instituțiile publice, în special cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare – partenerul principal RNDRL, dar și cu alți parteneri în ceea ce privește politici de dezvoltare rurală, locală și regională. 

La nivel internațional RNDRL va continua să fie membru activ al rețelelor și organizațiilor internaționale din domeniul dezvoltării rurale, la care este parte, de exemplu ELARD ”European LEADER Association for Rural Development” dar și să devină membru la alte organizații și platforme relevante pentru orientarea noastră strategică.  

Această schimbare reflectă angajamentul ferm al RNDRL de a evolua și de a răspunde la nevoile în continuă schimbare a comunităților din zonele rurale.  

Mulțumim partenerilor noștri, în special reprezentanților Grupurilor de Acțiune Locală, instituțiilor publice, partenerilor de dezvoltare, organizațiilor din domeniul dezvoltării rurale locale pentru toți acești ani de colaborare. Împreună cu dvs. ne propunem să identificăm noi oportunități ca să generăm un impact pozitiv semnificativ pentru satele noastre.