Conferința LEADER UE-Moldova a adunat GAL-urile din țară să celebreze rezultatele abordării LEADER
Între 2 și 4 aprilie 2019 a avut loc Conferința LEADER UE-Moldova – primul eveniment internațional de acest gen, care a celebrat rezultatelor în urma implementării abordării LEADER în Republica Moldova.
Conferința a adunat circa 500 de oaspeți – reprezentanți ai diferitelor instituții și organizații interesate în împărtășirea experienței LEADER din Moldova și din UE, precum Comisia Europeană, autoritățile centrale din Moldova, rețelele europene LEADER, reprezentanții Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) din Moldova și din Europa.
Oaspeții evenimentului au profitat de oportunitatea de a afla despre eficiența implementării proiectelor-pilot prin intermediul abordării LEADER, au participat la discuții și ateliere și au urmărit semnarea unor acorduri de cooperare importante.
Un eveniment important în cadrul Conferinței a fost aprobarea declarației GAL-urilor din Republica Moldova privind consolidarea și implementarea abordării LEADER în Republica Moldova. De asemenea, zece GAL-uri au semnat un acord de finanțare pentru implementarea proiectelor-pilot la nivel local. Opt GAL-uri au fost create. În cadrul evenimentului, a fost înaintată solicitarea de aderare a Rețelei Naționale LEADER din Republica Moldova la ELARD (Asociația Europeană LEADER pentru Dezvoltare Rurală). Ulterior, în data de 10 Aprilie 2019 Rețeaua Națională LEADER a devenit oficial membru a familiei europene LEADER.
În cadrul Conferinței LEADER UE-Moldova, a fost organizat un târg în aer liber, unde reprezentanții a circa 30 de GAL-uri au venit cu produse proprii și le-au oferit spre expunere, degustație și vânzare. Târgul a fost organizat cu scopul de a promova produsele rurale, tradițiile și elementele turismului local, prezente în microregiuni.
Iar pe 4 aprilie, în ultima zi a evenimentului, au fost organizate vizite în teren la GAL-urile din Moldova pentru ca participanții din alte țări să descopere frumusețea zonelor rurale, precum și să afle despre rezultatele activităților LEADER, adică istoriile de succes ale proiectelor-pilot, în Republica Moldova.
Amintim că, la moment, în Republica Moldova există 32 de GAL-uri/inițiative LEADER.
Conferința LEADER UE-Moldova a fost organizată de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova în colaborare cu Rețeaua Națională LEADER, Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală și cu suportul financiar al Uniunii Europene. Solidarity Fund PL din Moldova a fost partenerul cheie al evenimentului.