COMUNICAT DE PRESĂ. Abordarea LEADER în Moldova: evoluția de la un proiect pilot la un Program de Stat

COMUNICAT DE PRESĂ. Abordarea LEADER în Moldova: evoluția de la un proiect pilot la un Program de Stat

6 iunie 2022, Republica Moldova

Rețeaua Națională LEADER, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova (MAIA), cu sprijinul Solidarity Fund PL în Moldova (SFPL în Moldova), a lansat Programul LEADER pe 3 iunie 2022 și a prezentat rezultatele abordării LEADER, finanțate de Uniunea Europeană, USAID și Polish aid, în calitate de instrument de dezvoltare comunitară în regiunile rurale ale Republicii Moldova. Astfel, Republica Moldova a devenit prima și, în prezent, unica țară din afara Uniunii Europene care implementează abordarea LEADER ca instrument de politici publice pentru dezvoltarea rurală.

Grupurile de Acțiune Locală (GAL) înregistrate în Republica Moldova vor primi subvenții de până la 5% din cadrul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural prin intermediul Programului LEADER, lansat astăzi.

Alocând mijloace financiare din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, statul mizează pe dezvoltarea economică și socială a teritoriilor unde activează Grupurile  de Acțiune Locală. Ne dorim mult creșterea calității vieții în  zonele rurale și dezvoltarea de noi servicii locale care să corespundă cerințelor populației. Astfel,  vom reuși să  stopăm  migrarea tinerilor de la sat la oraș, precum și exodul lor peste hotare. Prin mobilizarea comunitară vom stimula dezvoltarea economiei în localitățile rurale. Programul LEADER face parte din politica de dezvoltare rurală a Republicii Moldova, de aceea, experiența  țărilor Uniunii Europene, cât și a celor  din cadrul Parteneriatului Estic, ne va prinde bine în implementarea programului dat.”, a declarat Viorel Gherciu, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova.

Începând cu anul 2016, cu susținerea Uniunii Europene, USAID și Polish aid, prin Solidarity Fund PL în Moldova, rețeaua Națională LEADER împreună cu cele 47 de Grupuri de Acțiune Locală pe care le reprezintă, au dezvoltat proiecte comunitare locale care au revitalizat regiunile rurale și au stimulat dezvoltarea unui cadru legal, ceea ce a permis ajustarea abordării LEADER la contextul local și implementarea acesteia la scară largă prin Programul LEADER.

„Ne bucurăm că inițiativa LEADER, care are deja peste 30 de ani de istorie în Uniunea Europeană, a avut succes remarcabil în toate regiunile Republicii Moldova și a contribuit substanțial la reinventarea zonelor rurale și la crearea de locuri de muncă la nivel local. Astăzi, suntem mândri de Grupurile de Acțiune Locală, care acoperă peste 1 milion de locuitori ai țării. Uniunea Europeană și Echipa Europa susțin în continuare abordarea LEADER prin intermediul programului recent lansat „UE pentru Moldova: Comunități locale”, care va multiplica eforturile și activitățile Grupurilor de Acțiune Locală din Republica Moldova, urmând a fi implementat până în 2025. Prin intermediul acestor mici inițiative, cetățenii își asumă responsabilitatea pentru dezvoltarea localităților lor.” a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Este minunat să fim astăzi aici, la Vorniceni, pentru a vedea din prima sursă munca depusă de Grupurile de Acțiune Locală și să ne întâlnim cu artizanii și producătorii care au beneficiat de suportul oferit prin intermediul programului LEADER., a declarat Kent D. Logsdon, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Gazda evenimentului de lansare a Programului LEADER a fost Rețeaua Națională LEADER împreună cu Grupul de Acțiune Locală „Plaiul Codrilor”.

„Abordarea LEADER se bazează pe comunitățile locale, care joacă un rol esențial în dezvoltarea zonelor rurale. În acest context, este foarte important, ca împreună cu Guvernul și partenerii de dezvoltare, să susținem și în continuare abordarea LEADER și dezvoltarea Grupurilor de Acțiune Locală. Totodată, vreau să îmi exprim respectul profund pentru oamenii noștri din zonele rurale, care, zilnic, ne inspiră prin munca lor și ne fac să credem într-un viitor prosper pentru satele din Republica Moldova.”, a declarat Marina Albu, Președinta Rețelei Naționale LEADER.

Evenimentul a oferit o platformă de comunicare a celor mai importante rezultate obținute de către Grupurile de Acțiune Locală prin implementarea abordării LEADER și evoluția acesteia de la un proiect pilot până la un Program de Stat. În cadrul evenimentului, invitații au participat și la un mini-târg organizat de către gazda evenimentului, Grupul de Acțiune Locală „Plaiul Codrilor”, în cadrul căruia au explorat produsele locale realizate de către membrii GAL-ului, inclusiv obiecte din  ceramică, și produse alimentare precum fructe de sezon, ceai din plante medicinale, miere de albini și vinuri.

Informații de context

Implementarea abordării LEADER a început în 2016, când au fost create primele 8 Grupuri de Acțiune Locală. Astăzi, numărul lor a crescut până la 47 de GAL-uri, care împreună au implementat peste 850 de proiecte locale în toată țara și adună 438 de unități administrativ-teritoriale.

Pentru mai multe informații: Diana Savciuc, Coordonator PR, Rețeaua LEADER în Republica Moldova, +373 69 742 557, diana.savciuc@leaderin.md.