Campaniile de informare ale GAL-urilor finanțate în cadrul FDR LEADER — UE 2020: Statistici
Acum câteva luni, a fost lansat apelul de propuneri privind Fondul de Dezvoltare Rurală LEADER — UE 2020, desfășurat în cadrul proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală din Moldova”. Proiectul este implementat de către Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Polish Aid.
Fiecare GAL selectat pentru obținerea suportului financiar în cadrul FDR LEADER — UE 2020 și-a asumat responsabilitatea să conducă în localitățile lor campanii de informare transparente și detaliate despre finanțarea prin GAL-uri a proiectelor din sectoarele civic, antreprenorial și public în zonele rurale.
Campaniile de informare în GAL-uri s-au desfășurat în intervalul iunie-iulie 2020, pe parcursul acestora au fost organizate 146 sesiuni de informare, majoritatea fiind sesiuni pe viu (78%) cu respectarea măsurilor de protecție potrivite situației de urgență instituite în țară. Ponderea sesiunilor online este mult mai redusă (22%), însă partea pozitivă este că acestea au fost organizate în
peste jumătate dintre GAL-uri, cea ce demonstrează flexibilitatea și capacitatea de adaptare la realitatea creată de pandemie.
Adițional sesiunilor de informare, au fost oferite și consultări individuale la telefon sau la oficiile GAL. În total 2288 persoane au fost informate despre documentația concursului și pașii de scriere a unui proiect de finanțare. Dintre acestea, fiecare a 4 persoană au depus propuneri de proiecte interesante și utile pentru dezvoltarea locală a satului moldovenesc. În rezultat, au fost recepționate 543 de aplicații (94% în runda I și 6% în runda II).
Bugetul solicitat în cadrul acestor 543 aplicații este de peste 27 milioane de lei ceea ce depășește de 2,3 ori suma bugetului planificat pentru finanțare a micro-proiectelor în valoare de aproximativ 12 milioane de lei.
Bugetul total al Fondului de Dezvoltare rurală este în mărime de 15.466.000 lei. Acesta a fost acordat GAL-urilor atât pentru dezvoltarea instituțională, la nivel de cooperare internă și strategică, cât și pentru susținerea antreprenorilor rurali, mici intervenții de infrastructură, promovarea valorilor locale, depășirea situațiilor de criză în contextul pandemiei și altele. Datele statistice cu privire la campaniile de informare ale GAL-urilor despre finanțarea în cadrul FDR le puteți în acest raport interactiv.