atractiituristice

Pentru cei care își vor prelungi șederea la Chișinău și vor dori să cunoască capitala mai bine, am ales cele mai interesante obiective turistice.

Muzee

Muzeul Național de Istorie a Moldovei

www.nationalmuseum.md

La Muzeul Național de Istorie, fondat în anul 1983 în incinta fostului Liceu Regional, sunt expuse peste 263 000 de exponate, dintre care 165 000 aparțin patrimoniului național. Muzeul este situat pe strada  str. 31 august 1989, 121a, în centrul istoric al Chișinăului. În curtea muzeului se află Lupoaica cu Romulus și Remus (Lupa Capitolina), copia celei din Roma. Anual la muzeu au loc aproape 15 expoziții, care sunt evenimente importante în Moldova. Muzeul este structurat în numeroase secțiuni științifice: istoria antică și arheologia, istoria medievală, istoria Basarabiei, istoria contemporană, comori.


Muzeul Național de Arte al Moldovei

http://www.mnam.md/

În anul 1939, sculptorul Alexandru Plămădeală a selectat aproximativ 160 de lucrări ale artiștilor basarabeni și români pentru a crea prima galerie de artă din Chișinău al cărei director a fost Auguste Baillayre, pictor și profesor la Școala de Arte Plastice din Chișinău. Primul muzeu de arte plastice basarabene a fost deschis la 26 noiembrie 1939, succesorul căruia a devenit Muzeul Național de Arte al Moldovei. În primele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, obiectele de artă prezentate în Galerie împreună cu altele donate de Ministerul Culturii și Cultelor din România au fost încărcate în două camioane și transportate la Harkov; destinul acestor colecții rămâne necunoscut și până astăzi.

Clădirea muzeului (arhitectul Alexandru Bernardazzi) este un monument național al Moldovei fiind recent renovată.

Monumente

Monumentul lui Ștefan cel Mare

Monumentul lui Ștefan cel Mare a fost proiectat de arhitectul Alexandru Plămădeală în anul 1923. Monumentul a fost ridicat în apropierea intrării principale a Parcului Ștefan cel Mare din Chișinău. A fost finalizat în anul 1927 și inaugurat la 29 aprilie 1928 (înlocuind monumentul lui Alexandru al II-lea al Rusiei, distrus de autoritățile românești în anul 1918). Costul total al monumentului a constituit 4 000 000 de lei.

Cu câteva zile înainte de ocupația sovietică din anul 1940 a Basarabiei și nordului Bucovinei, monumentul a fost transportat la Vaslui, iar piedestalul său a fost aruncat în aer. La 25 august 1942, monumentul a fost readus la Chișinău și iarăși transportat în România în anul 1944. În anul 1945 la ordinul autorităților sovietice monumentul din Chișinău a fost restaurat.

La 31 august 1989 monumentul lui Ștefan cel Mare a fost adus în locul său inițial ales de Alexandru Plămădeală în anii 1920’. Inscripțiile inițiale au fost restaurate. La piedestalul acestui monument ceremoniile de depunere a florilor se desfășoară în mod regulat la fiecare sărbătoare națională și în zilele vizitelor oficiale de nivel înalt și foarte înalt.


Turnul de apă din Chișinău

Turnul de apă din Chișinău este un monument de arhitectură din Chișinău, Moldova, situat pe strada Mitropolit Bănulescu-Bodoni și construit la sfârșitul secolului al XIX-lea după un proiect al lui Alexandru Bernardazzi. Acesta a fost o parte esențială a sistemului de apă al capitalei. Nivelul superior era construit din lemn, fiind distrus de un cutremur de pământ. Acesta a fost reconstruit în perioada anilor 1980 – 1983.

Turnul are o înălțime de 22 de metri. Pereții sunt construiți din rocă locală cu niște rânduri de cărămidă. Lățimea lor variază de la 50 centimetri la nivelul superior până la 2 metri în partea inferioară. În interior există o scară în formă de spirală. Când turnul a fost renovat, a fost instalat un ascensor. Pentru o scurtă perioadă de timp, acesta era sediul Muzeului de Istorie din Chișinău.

Obiective turistice

Catedrala Mitropolitană Nașterea Domnului

Punctul culminant al Parcului Catedralei este principala biserică ortodoxă a Moldovei, care datează din anii 1830’ cu fresce interioare bogate. Clopotnița a fost construită inițial în anul 1836, dar a fost distrusă după cel de-al Doilea Război Mondial și reconstruită în anul 1997.

Legenda spune că clopotul inițial comandat pentru acest turn a fost finalizat la Bolhrad (în Ucraina actuală) datorită confuziei unui birocratic ciudat din St Petersburg. La Chișinău a ajuns un clopot mult mai mare marcat pentru Bolhrad. Deoarece clopotul nu ar fi încăput în clopotnița bisericii, această clopotniță a fost construită pentru a găzdui clopotul mai mare.


Parlamentul Republicii Moldova

http://www.moldova.md/en/content/parliament

Parlamentul Republicii Moldova este organul reprezentativ suprem al Republicii Moldova, singura autoritate legislativă de stat.

Clădirea Parlamentului era un loc unde se desfășurau reuniunile Comitetului Central al filialei din Moldova a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Acesta este situat pe bulevardul Stefan cel Mare cunoscut anterior sub denumirea de bulevardul Lenin. Arhitecții au fost Alexandru Cerdanțev și Grigore Bosenco. Clădirea a fost avariată în timpul tulburărilor civile din anul 2009, iar reparațiile au fost efectuate în anii 2012 și 2013.


Arcul de Triumf din Chișinău

  Arcul de Triumf a fost construit în anul 1840 de arhitectul I. Zauschevic la inițiativa guvernatorilor Basarabiei de a comemora victoria Imperiului Rus asupra Imperiului Otoman în Războiul ruso-turc (1828-29). De la construcția sa până în anul 2011, monumentul adăpostea la nivelul doi un clopot imens cu o greutate de aproape 6400 kg (400 puduri). Acesta a fost turnat din cuprul tunurilor capturate de forțele rusești de la Imperiul Otoman. Clopotul „clopote-velican” a fost inițial realizat pentru clopotnița catedralei, dar s-a întâmplat să fie prea mare pentru ea. În cele din urmă a fost instalat în acest arc, care a fost proiectat în acest scop. Monumentul și mecanismul ceasului său au fost complet restaurate în anul 1973.

Parcuri

Parcul Central Ștefan cel Mare

Parcul central Ștefan cel Mare este parcul principal din orașul Chișinău, Moldova. Fiind cunoscut sub denumirea de Parcul Pușkin, este cel mai vechi parc din Moldova și are o suprafață de aproximativ 17 hectare. A câștigat porecla „Parcul îndrăgostiților” din Chișinău datorită popularității sale ca loc de întâlnire a cuplurilor. Parcul are 50 de specii de arbori, dintre care unele sunt destul de bătrâni, duzii și salcâmii având 130 – 180 de ani.


Parcul Valea Morilor

Doar la zece minute distanță de mers pe jos din centrul orașului Chișinău, într-o lume aparte, veți găsi Parcul Valea Morilor, foarte iubit, unul dintre cele mai frumoase locuri din Moldova. Este un loc perfect pentru a evada de oraș și a savura aer proaspăt. Aici puteți vedea o mulțime de localnici alergând, canotând, pescuind, hrănind rațele și, în general, plimbându-se. Cascada de apă pe deal este un loc perfect pentru a savura apusul de soare uimitor.

Parcul Dendrarium

http://www.dendrariu.md

Parcul Dendrarium este cel mai mare parc din orașul Chișinău fiind situat nu departe de centru.

A fost înființat în anul 1973 în locul altei grădini botanice. La început avea o suprafață de 73 de hectare, iar în prezent are peste 83 de hectare. Aici puteți găsi peste 1000 de specii de plante.

Parcul, unde este întotdeauna liniște, creează senzația că nu sunteți în oraș, ci undeva în suburbii. Parcul are o suprafață mare cu numeroși trandafiri, lacuri cu rațe și iazuri cu crini, bănci pe care vă puteți așeza și privi oamenii, câmpurile mari pentru zmeie zburătoare și mingi de joc, o pădure mică pentru plimbări și multe altele.

Oamenii preferă acest loc datorită tăcerii și frumuseții sale. Dacă decideți să mergeți la o plimbare la sfârșit de săptămână, aveți posibilitatea să vedeți cupluri de tineri însurăței care vin aici pentru a se fotografia.

Vinării

Vinăria Cricova

http://www.cricova.md

Galeriile subterane din Cricova ocupă locul doi ca mărime din Moldova, după Mileștii Mici (cele mai mari din lume). Acestea au 120 km (75 de mile) de drumuri labirintice față de 200 de kilometri (120 de mile) ale vinăriei MM, și există sub Cricova încă din secolul al XV-lea, când a fost excavat calcarul pentru construcția Chișinăului. În anii 1950’ galeriile au fost transformate într-un magazin subteran de vinuri.

Jumătate din drumuri sunt utilizate pentru depozitarea vinului. Drumurile poartă denumirea vinurilor pe care le păstrează. Acest „oraș al vinului” are depozitele sale, săli de degustare și alte obiective subterane. Se află la o adâncime de 100 de metri (330 ft) sub pământ și găzduiește 1,25 milioane de sticle de vinuri rare. Cel mai vechi vin datează din anul 1902. Temperatura este menținută la aproximativ 12°C (54°F) pe tot parcursul anului (ceea ce este perfect pentru vin). În timpul invaziei naziste în Uniunea Sovietică vinăria a fost folosită pentru a ascunde evreii în butoaie de vin.

Mileștii Mici

www.milestii-mici.md

Vinăria cu tuneluri Mileștii Mici se află în comuna Mileștii Mici. În august 2005, Mileștii Mici a fost înregistrat în Cartea recordurilor mondiale Guinness drept cea mai mare colecție de vinuri din lume. În general, complexul are aproape 2 milioane de sticle. Peste 70% din vinurile depozitate sunt roșii, 20% sunt albe și aproximativ 10% sunt vinuri de desert. Cele mai valoroase obiecte ale acestei colecții, în valoare de 480 de euro pe sticlă, au fost produse în anii 1973-74; în prezent acestea sunt exportate doar în Japonia.

Castelul MIMI

http://www.castelmimi.md

Castelul Mimi este situat la 30 km distanță de Aeroportul Chișinău și este o destinație de interes internațional, unică în Moldova. În prezent Castelul Mimi este una dintre cele mai frumoase capodopere arhitecturale din lumea vinurilor. Istoria Castelului începe în anul 1893 când Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei, a plantat primii butași de viță de vie în locul care urma să devină legendă de-a lungul anilor.

Vizitatorii pot participa la tururile de vinuri; aici sunt disponibile mai multe săli de degustare; restaurante, terasă de vară cu havuz, o piscină, un labirint în aer liber, terenuri de joacă pentru copii, spa de vin și băi termale. Începând cu toamna anului 2016, castelul Mimi oferă cazare în cabane tradiționale.