Anul 2020 – anul comunicării online, provocărilor și activităților inovative

Anul 2020 – anul comunicării online, provocărilor și activităților inovative

În condițiile crizei pandemice cauzate de virusul COVID-19, trecerea pe online a devenit o necesitate. Astfel, îmbunătățirea comunicării pe rețelele online de socializare s-a transformat în unul dintre obiectivele de bază, dar și una din principalele provocări  

În acest sens, au fost orientate activitățile proiectului „Sprijin pentru creșterea regiunilor Moldovei, prin îmbunătățirea rezistenței acestora la condițiile în situații de urgență și atenuarea consecințelor pe termen lung ale COVID-19” pe care l-am implementat alături de Latvian Rural Forum și susținut de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Letone.  

 Principalele activități realizate au fost: 

  • Organizarea cursului Facebook Start pentru managerii din GAL-uri; 
  • Dezvoltarea compartimentului de Magazin împreună cu managerii a 10 GAL-uri  pe paginile de Facebook ale acestora; 
  • Crearea brandbookuri  pentru 3 antreprenori din 3 GAL-uri, precum și sprijinirea acestora în organizarea unei pagini pe Facebook; 
  • Schimb de experiență cu Grupurile de Acțiune Locală din Letonia; 
  • Crearea unei baze de date online cu produse și producători locali din GAL-urile din țară. 

 Organizarea cursului Facebook Start pentru managerii din GAL-uri  

Prima activitate din cadrul proiectului a fost organizarea unui curs de Facebook Start pentru managerii GAL-urilor, care au avut parte de instruiri și consultații de la Talmazan School. Experiența unui expert ca Dumitru este mereu binevenită atunci când ești la început de cale în ceea ce înseamnă Facebook.   

Fotografii și dezvoltarea compartimentului de Shop (Magazin) împreună cu managerii a 10 GAL-uri  pe paginile de Facebook ale acestora 

Deoarece vizualul joacă un rol foarte important în comunicarea online, o altă activitate pe care am realizat-o, a fost organizaredeplasărilor în 10 GAL-uri selectate prin concurs. Scopul activității a fost crearea unei baze de fotografii cu produse locale, beneficiari de proiecte și locuri frumoase. Aceste fotografii vor servi o bună perioadă de timp pentru activitățile de promovare și pentru comunicările de pe paginile de socializare ale GAL-urilor.  

GAL-urile participante în această activitate sunt:  

       1. GAL „33 de Vaduri; 

       2. GAL „Cișmeaua Sudului; 

       3. GAL „Lunca Prutului de Jos; 

       4. GAL „Hora Ciulucului”; 

       5. GAL „Lunca Bâcului; 

       6. GAL „Bazinul Lacului Ghidighici; 

       7. GAL Gagauz Koraflari”; 

       8. GAL „Stâncile Prutului”; 

       9. GAL „Baștina Gospodarului”; 

      10. GAL „Steaua Bugeac”.  

Astfel, am strâns o bază de aproximativ 3000 de fotografii, care vor fi utilizate de GAL-uri, dar și de RNL în activitatea de promovare a abordării LEADER din Moldova. 

O parte din materialul fotografic colectat a bucurat ochiul vizitatorilor paginilor de Facebook ale GAL-urilor Au fost realizate modificări ale fotografiilor de copertă, au fost create postări creative despre proiectele realizate, beneficiari și locurile cu potențial turistic.  Fiecare dintre cele 10 GAL-uri a beneficiat de suport pentru a face boost post (postări sponsorizate) pentru 3 postări. Câteva din aceste postări le puteți vedea accesând linkurile de mai jos: 

https://www.facebook.com/GALLPdJ/posts/836348763823901  

https://www.facebook.com/galGSB/posts/2846057432298059  

https://www.facebook.com/lag.gagauzkoraflari/posts/728363651219307  

 Crearea a 3 brandbookuri  pentru 3 antreprenori din 3 GAL-uri, precum și sprijinirea acestora în organizarea unei pagini pe FB 

Din cele 10 GAL-uri menționate mai sus, 3 antreprenori au beneficiat de un suport mai deosebit, și anume este vorba despre crearea brandbook-ului, realizarea fotografiilor de produs, suport și ghidaj în crearea/gestionarea paginii de Facebook.   

Pentru noi această activitate a fost o experiență absolut nouă!  

 Mulțumim producătorilor: 

  • Sergiu Vulpe din GAL “Lunca Bâcului”, fondator Prisaca Vulpii; 
  • Nicanor Gîscă din GAL “Hora Ciulucului”, fondator Casa Rurală “La Bunica”; 
  • Serghei Sargheliu din GAL “Cișmeaua Sudului, fondator Ecomilca. 

Pentru încredere și implicare!

Schimb de experiență cu Grupurile de Acțiune Locală din Letonia 

Pe tot parcursul proiectului, managerii și membrii GAL-urilor din Moldova și Letonia au participat la evenimente tematice cu scopul de a face schimb de experiență pe diferite subiecte: managementul GAL, implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală, dezvoltarea turismului, promovarea produsului local etc. 

Crearea unei baze de date online cu produse și producători locali din GAL-urile din țară  

La final, vrem să vă povestim despre o activitate deosebită,  care, după părerea noastră,  a închegat activitățile relatate mai sus și a pus bazele unui viitor magazin online al produselor locale din GAL-uri.  

Deci, este vorba despre o hartă online unde puteți găsi produse și producători locali din 10 GAL-uri. https://maps.leaderin.md/ro/ 

Aici veți afla mai multe detalii despre produsele și serviciile lor,  le veți putea vizualiza pentru că sunt însoțite de fotografii  și veți putea afla datele de contact ale acestor oameni minunați.   

Anul 2020, cu siguranță, a fost unul complicat pentru mulți dintre noi, dar provocările pe care le-am depășit, au dat roade frumoase și activități memorabile 

Proiectul „Sprijin pentru creșterea regiunilor Moldovei prin îmbunătățirea rezistenței acestora la condițiile în situații de urgență și atenuarea consecințelor pe termen lung ale COVID-19” a fost implementat de Rețeaua Națională LEADER în parteneriat cu Latvian Rural Forum și susținut de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Letone.