Alte 8 GAL-uri noi vor fi create în anul 2021

Alte 8 GAL-uri noi vor fi create în anul 2021

Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova, în parteneriat cu Solidarity Fund PL în Moldova, anunță crearea a 8 GAL-uri noi. 

Pe 27 aprilie 2021, s-a întrunit în ședință Comisia pentru evaluarea și selectarea inițiativelor de creare a GAL-urilor noi în cadrul proiectului „Abordarea LEADER pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale”. Comisia a analizat rezultatele evaluării parteneriatelor locale, care a avut loc în cadrul celei de a doua etapă a evaluării de conținut ale aplicațiilor – întâlniri individuale ale membrilor Comisiei de evaluare cu reprezentanții Parteneriatelor Teritoriale. 

Pentru această etapă de evaluare au fost selectate 12 inițiative locale incluse în lista de rezervă a Registrului de Inițiative locale deținut de RNL, care a fost creat în cadrul Apelului privind Crearea Grupurilor de Acțiune Locală desfășurat în anul 2020.  

În perioada 15 martie – 21 aprilie 2021, au fost desfășurate  vizite de lucru în toate cele 12 parteneriate teritoriale preselectate.  

În rezultat, au fost selectate 8 inițiative de crearea GAL, lista acestora poate fi văzută aici, iar o hartă a inițiativelor selectate poate fi accesată în link. 

Prin intermediul acestui proiect, parteneriatele create vor lucra la procesul de planificare strategică, identificarea și valorificarea potențialului zonei, identificarea priorităților de dezvoltare și alte compartimente esențiale pentru planificarea strategică a propriei activități. Totodată, acestea vor beneficia de expertiză metodologică în procesul de constituire a Grupurilor de Acțiune Locală.  

Amintim că în Republica Moldova, la momentul actual, activează 32 de Grupuri de Acțiune Locală care au implementat sute de proiecte ce continuă să contribuie la dezvoltarea rurală și îmbunătățirea atât a condițiilor de viață a localnicilor, cât și a imaginii microregiunilor. De asemenea, în paralel, alte 7 GAL-uri noi sunt în proces de creare.  

La sfârșitul anului 2021 se preconizează ca în Republica Moldova să activeze 47 de GAL-uri.  

Pentru informații suplimentare vă rugăm să luați legătura cu coordonatorul de proiect Vitalie Jereghi, la adresa de email: jereghi.leader@gmail.com sau nr. de telefon 079754966.  

Apelul de propuneri este desfășurat de Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova în cadrul proiectului „Abordarea LEADER pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale”, ca parte a proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală„ finanțat de USAID și Polish Aid, și implementat de Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova. Partener strategic — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.