Academia Animatorului Local – rezultatele primei ediții
Prima ediție a Academiei Animatorului Local este la final. Evenimentul de încheiere a reunit formatori RNDRL, reprezentanți ai Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură și Solidarity Fund PL în Moldova, precum și directori, manageri și animatori din cele 10 GAL-uri beneficiare.
Desfășurat în cadrul proiectului „LEADER din Republica Moldova în tranziție — de la pilotare la instrument de coeziune economică, socială și teritorială”, formările au oferit celor 10 animatori oportunitatea de a învăța, de a colabora și de a-și dezvolta abilitățile pentru a deveni adevărați agenți ai schimbării în comunitățile lor.
Programul de specializare „Animarea Teritoriului GAL” s-a desfășurat în perioada februarie-mai 2024 și a inclus un număr de 270 de ore de instruire și autoinstruire, dintre care 48 de ore au fost dedicate exclusiv modulelor teoretico-practice:
Modulul I. Inițierea teoretico-practică a animatorilor locali;
Modulul II. Contribuția Animatorului Local la implementarea Strategiilor de Dezvoltare -Locală și Managementul proiectelor în GAL-uri;
Modulul III. Animația locală – instrument de intensificare a activității GAL.
Această ediție-pilot a permis să testăm metodele animației locale și influența acestora la calitatea proceselor în cadrul GAL, să contribuie pentru identificarea și dezvoltarea potențialului local ce se bazează în primul rând pe oamenii din teritoriu.
Domnica Căpățină, animator local, GAL Lunca Prutului de Jos: „Participarea la Academia Animatorului Local a fost o experiență frumoasă. Rolul de animator local m-a ajutat să înțeleg mai bine nevoile comunității și să dezvolt soluții adaptate. Am dobândit nu doar cunoștințe valoroase, ci și încrederea necesară pentru a ghida și inspira alți membri ai comunității să-și realizeze proiectele și să contribuie la dezvoltarea durabilă a zonei.”
Animatorii și-au dezvoltat abilitățile de a facilita colaborarea între diverse părți interesate, gestionare și schimb eficient de informații, promovare a dialogului constructiv și încurajarea participării active a comunității în procesul de luare a deciziilor locale și dezvoltare echilibrată a teritoriului GAL.
Viorica Mamaliga, directorul GAL-ului Plaiul Codrilor: „Cea mai mare realizare a noastră este instituirea unei noi funcții în GAL, una absolut necesară. Conștientizăm importanța crucială a unei astfel de persoane în GAL, deoarece acest rol este esențial pentru mobilizarea comunității în dezvoltarea economică rurală, promovarea microregiunii și trezirea spiritului civic de implicare la nivel local. Suntem ferm convinși că animatorii locali vor fi motorul schimbării în regiunile GAL-urilor. Eforturile lor vor intensifica comunicarea cu cetățenii regiunii pe care îi reprezentăm și vor duce la o implicare comunitară mult mai mare și mai eficientă. Suntem încântați de susținerea partenerilor noștri de dezvoltare și apreciem enorm sprijinul continuu care ne-a fost oferit. Credem că partenerii de dezvoltare ne vor ajuta să garantăm sustenabilitatea acestei noi funcții. De asemenea, doresc să subliniez faptul că aceste inițiative pozitive ne ajută să consolidăm rețelele noastre locale și să promovăm un sentiment de apartenență și colaborare în rândul comunității.”
Urmează ca animatorii să continue activitatea în cadrul GAL-urilor, iar echipa RNDRL, în baza experienței acumulate în cadrul ediției-pilot a Academiei Animatorului Local își propune să elaboreze concluzii metodice și recomandări pentru integrarea în continuare a practicilor și metodelor animației locale în cadrul GAL.
Suntem conștienți că unele aspecte ale animației locale necesită îmbunătățiri, dar, în același timp, înțelegem importanța multiplicării și în alte GAL-uri a instrumentelor de animație locală deoarece acestea contribuie la asigurarea echilibrului în ceea ce privește implicarea activă a tuturor localităților din GAL și a reprezentanților celor trei sectoare: public, antreprenorial și civic. Pe lângă aceasta, animația locala reinventează potențialul local și stimulează identificarea noilor soluții pentru problemele și necesități existente.
Martin Deshayes, animator local, GAL Colinele Tigheciului: „Participarea mea la formarea „Academia Animatorului Local” a fost un instrument teoretic și pedagogic foarte bun pentru a mă sprijini în integrarea în GAL-ul Colinele Tigheciului. Consider că am participat gratuit la o școală de formare cu un stagiu practic și plătit. Aceasta este cea mai bună combinație posibilă pentru a permite integrarea perfectă într-un loc nou de muncă în care aveam puține cunoștințe și experiență. Constat că instruirea a făcut posibilă înțelegerea tuturor elementelor care compun Programul LEADER și funcționarea GAL-ului. Cred că instruirea este completă, totuși o activitate privind psihologia facilitatorului, animatorului și managerului, precum și despre tehnicile de comunicare și comportamentul adecvat cu beneficiarii, membrii GAL și partenerii ar fi binevenită. La nivel pedagogic, relația orizontală dintre formator și participanți este în general bine prezentată și arată rezultate reale prin fluiditatea schimburilor, cooperarea între toți și entuziasmul participanților. Până în prezent, cred că această pregătire este relevantă pentru oamenii noi, care se alătură echipei executive a unui GAL deoarece rolul de animator este pentru mine mai mult o abilitate decât o funcție. Și cred că spiritul umanist al abordării LEADER și al GAL-urilor va dura dacă echipa lor executivă își integrează abilitățile în lucrul cu beneficiarii, membrii GAL-urilor și partenerii.”
Ghenadie Bucliș, director GAL Stâncile Prutului:„Implementarea conceptului de animator local ne oferă oportunitatea de consolidare a capacităților de management a GAL. Experiența și cunoștințele acumulate de animatorul local, în cadrul instruirilor ”Academia Animatorului local” vor avea un impact pozitiv în activitatea GAL-ului. Animatorul local, ca membru al echipei, va contribui la creșterea gradului de informare a populației din teritoriu despre activitatea GAL-ului și va promova activitățile acestuia. Totodată eficientizarea comunicării cu actorii locali prin animarea și mobilizarea comunității va facilita participarea mai activă a actorilor din teritoriul GAL la apelurile de proiecte și va îmbunătăți calității aplicațiilor. Suntem convinși că implementarea conceptului de animator local în GAL-ul nostru va impulsiona dezvoltarea economică în teritoriul GAL și atingerea indicatorilor stabiliți în Strategia de Dezvoltarea Locală (SDL).”